Spring naar inhoud

Provincie investeert niet in Westfriese sluis

mei 2, 2009

Westfriesesluisgroot1_2De Westfriese sluis kan niet geschikt gemaakt worden voor 500 ton schepen vanwege de drempel in de bestaande sluis en de beperkte diepte van de Westfriese vaart. Dat schrijft Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in antwoord op amendement van PvdA-statenlid Gohdar Massom.
In november 2008 diende Massom met succes een amendement in voor het geschikt maken van de Westfriese sluis voor 500 ton schepen door middel van het aanbrengen van een balk en uitvoeren van baggerwerkzaamheden.

Na onderzoek zegt de provincie dat de sluis 47,5 meter lang is en niet 49,50 meter wat minimaal nodig is voor 500 ton schepen. Uitbreiding van de sluis voor 500 ton schepen kan alleen gerealiseerd worden door nieuwbouw en dat kost volgens de provincie xe2x82xac 30 tot xe2x82xac 40 miljoen. De provincie is wel bereid een veiligheidsbalk aan te brengen zodat de Westfriese sluis structureel geschikt wordt gemaakt voor 400 ton schepen. Daarnaast zegt de provincie toe het achterstallige baggerwerk aan de Westfriese vaart tussen Kolhorn en Middenmeer in 2011 aan te pakken.
Statenlid Massom vindt de terughoudendheid van het provinciebestuur als een gemiste kans voor West-Friesland, xe2x80x9cin 2008 is 44000 ton kunstmest, tarwe en gerest over water vervoerd van en naar Middenmeer/Slootdorp. Op dit moment worden diverse granen/veevoerders vanuit Amsterdam havengebied naar de kop van Noord-Holland vervoerd. Dat gebeurd tot nu toe per as. Maar wij willen de snelwegen rondom Amsterdam ontlasten. Bovendien is vervoer over water in grote schepen rendabelxe2x80x9d.
De Stormachtige ontwikkelingen van Agriport crexc3xabren kansen voor het vervoer over water.
Op 11 mei a.s. zal de provinciale Statencommissie Verkeer en Vervoer debatteren over de uitvoering van het amendement van Massom. xe2x80x9cUitbreiding van de Westfriese sluis voor 500 ton schepen is noodzakelijk voor de continuxc3xafteit van de watergebonden bedrijven in Middenmeer en levert bovendien een bijdrage aan minder file en minder CO2 uitstootxe2x80x9d vindt het Statenlid.
Bron: website Schuttevaer.nl, 2 mei 2009

Geef een reactie

Plaats een reactie