Spring naar inhoud

Schriftelijke vragen ontwikkeling Westflank Haarlemmermeer

oktober 8, 2012

Inleiding

In het Haarlems Dagblad van 3 oktober 2012 staat een artikel met de titel x93Westflankgeld terugx94 :
x94De gemeente Haarlemmermeer wil de ruim twee miljoen euro die ze de afgelopen jaren heeft uitgegeven aan de plannen voor de Westflank, terug ontvangen van het rijk. De gemeente stopte eerder dit jaar met alle plannenmakerij toen het kabinet besloot om de nieuwe hoogspanningsleiding txf3ch door het westen van de polder te laten lopen. Dat is zox92n aanslag op het gebied dat het plan in de prullenbak kan, vindt de gemeente. Die wil daarom het geld dat al is gexefnvesteerd terug. Overigens is het rijk het daarmee totaal niet eens. Ook de provincie vindt dat er hoe dan ook toch wel gebouwd moet worden, al zal dat ook volgens de provincie op een andere manier moeten. Daarvoor zijn al plannen in de maakx94.

Het stopzetten van de medewerking van de gemeente Haarlemmermeer aan de Westflank en het terugeisen van 2,1 miljoen euro aan voorbereidingskosten is opgenomen in de gemeentebegroting 2013-2016. Tijdens de raadsvergadering van 4 oktober 2012 heeft wethouder Bezuijen gezegd dat de gemeente niet het initiatief zal nemen voor mogelijke nieuwe plannen in de Westflank en dat de bal nu eerst bij de provincie Noord-Holland ligt.

Het doel van het ruimtelijke ontwikkelingsplan Westflank is om 10.000 woningen te bouwen, 900 hectare groen aan te leggen en een systeem voor innovatief waterbeheer te crexebren met twee miljoen mxb3 seizoensberging en een miljoen mxb3 piekberging.

De PvdA onderstreept het belang van de Westflank Haarlemmermeer vanwege de regionale woningbouwbehoefte en de uiterst noodzakelijke regionale waterberging als gevolg van de klimaatverandering. De woningbouwbehoefte in Noord-Holland bedraagt minimaal 275.000 nieuwbouwwoningen tot 2040.

De PvdA-fractie maakt zich zorgen over de recente ontwikkelingen en vraagt Gedeputeerde Staten om opheldering.

Vragen

1. Is Gedeputeerde Staten op de hoogte van de krantenartikelen in het Haarlems dagblad van 3 oktober 2012 (x93Westflankgeld terugx94) en in de Hoofddorpse Courant van 5 oktober 2012 (x93Gemeente wil miljoenen terug van project Westflankx94)?

2. Is Gedeputeerde Staten door het College van B&W van de gemeente Haarlemmermeer vooraf gexefnformeerd over het besluit om definitief te stoppen met de ruimtelijke ontwikkeling van de Westflank en het voornemen om de voorbereidingskosten terug te eisen van de landelijke overheid? Indien dit het geval is, wanneer bent u voor het eerst gexefnformeerd?

3. Welke consequenties heeft het besluit van de gemeente Haarlemmermeer voor de woningbouwopgave in Noord-Holland 2020-2040 en de noodzakelijke regionale waterberging?

4. Hoeveel bedragen de gemaakte voorbereidingskosten voor de Westflank door de provincie Noord-Holland?

5. Klopt de berichtgeving dat de provincie Noord-Holland hoe dan ook wil dat er grootschalig gebouwd wordt in de Westflank? Indien dit het geval is; kan dit zonder medewerking van de gemeente Haarlemmermeer of zijn er andere manieren om te bouwen? Wat is de invloed van de 380kV-hoogspanningsleiding op de bouwlocatie? Wat is de visie van Gedeputeerde Staten op mogelijke geluidsoverlast vanwege de nabijgelegen aan- en uitvliegroutes van Schiphol? Hoe kijkt Gedeputeerde Staten aan tegen de randvoorwaarden die de rijksoverheid stelt aan woningbouw binnen de geluidscontouren van Schiphol?

6. Wat is de opvatting van Gedeputeerde Staten betreffende de uitspraak van het College van B&W van de Haarlemmermeer dat de gemeente niet het initiatief zal nemen voor mogelijke nieuwe plannen in de Westflank en dat de bal nu eerst bij de provincie Noord-Holland ligt?

7. Zijn er volgens Gedeputeerde Staten alternatieve woningbouwlocaties voor de Westflank? Indien dit het geval is, waar?

Namens de PvdA Statenfractie,

Gohdar Massom

zie artikel Hoofddorpse Courant http://www.hoofddorpsecourant.nl/lokaal/gemeente_wil_miljoenen_terug_van_project_westflank_29360988.html

From → @ GohdarBlog

Geef een reactie

Plaats een reactie