Spring naar inhoud

De PvdA wil een hogere milieuambitie in Noord-Holland

juni 9, 2012

Zorgen om luchtvervuiling

De PvdA Noord-Holland is bezorgd over de toename van de luchtvervuiling in met name de IJmond en Amsterdam en de effecten hiervan op de gezondheid. Tijdens de behandeling van het Provinciaal Milieubeleidsplan op 12 maart jl. diende de PvdA meerdere voorstellen in voor o.a. een betere luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit
Het staat helaas vast dat de luchtkwaliteit in Noord-Holland niet aan de EU-normen zal voldoen. De doelen voor wat betreft CO2-reductie (20% minder dan in 1990) en duurzame energie (14% in 2020 duurzame energie, momenteel tot onder de 4% is teruggevallen) zullen niet gehaald gaan worden!
Er wordt veel gesproken over toename van fijnstof in de IJmond en stikstofdioxine in Amsterdam. De PvdA is verontrust over de berichten dat mensen in Wijk aan Zee een groter gezondheidsrisico lopen dan gemiddeld. De PvdA dringt daarom aan op spoedige maatregelen. Wij denken aan het aanbrengen van windschermen in het havengebied bij IJmond. Ook maakt de PvdA zich ernstige zorgen over de snelheidsverhoging naar 130 km en het afschaffen van 80 km zones. De luchtkwaliteit komt door de nieuwe snelheid verhogende maatregelen van het Rijk nog meer onder druk te staan.

Daarom roepen wij Gedeputeerde Staten op om samen met de gemeente Amsterdam op te trekken en geen medewerking te verlenen aan het afschaffen van de 80 km zones.

Bodem
Wij willen duidelijkheid en een lange termijn visie over de vele functies onder de grond, in de bodem. Wij pleiten voor een structuurvisie voor de ondergrond.
Vergunning en handhaving
De vorming van de Regionale Uitvoerende diensten loopt goed. De provincie heeft onder leiding van PvdA milieugedeputeerde Talsma in korte tijd een groot deel van de achterstand ingehaald. De PvdA vraagt zich af of de nieuwe Regionale Uitvoerende diensten voldoende toegerust zijn om tegenwicht te bieden aan grote risicovolle bedrijven. Ook wil de PvdA meer dynamiek in de milieuvergunningen.

Geluid
Er is steeds minder ruimte op sommige bedrijventerreinen omdat men tegen knellende geluidzones aanloopt. Veelal komt dat doordat er meer geluidsruimte is vergund dan dat er daadwerkelijk geproduceerd en gemeten wordt. Bekijk of je niet op een andere manier kunt omgaan met de geluidsruimte, door bijvoorbeeld meer uit te gaan van de daadwerkelijk gemeten geluidniveaus of door het verdelen van verhandelbare geluidsrechten.

Schiphol
De Statenfractie had afgelopen jaar intensieve contacten gelegd met bewonersgroepen over geluidsoverlast Schiphol. Veel omwonenden zijn ontevreden over de resultaten van de Alders tafel en het functioneren van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS). Nu blijkt dat de luchthaven Schiphol en de luchtvaart industrie zich deels niet houden aan de afspraken gemaakt aan de Alderstafel. Daarom hebben wij vorig jaar 4 keer schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten om meer aandacht te besteden aan de geluidsproblematiek, luchtkwaliteit en botsinggevaar. Tegelijkertijd onderstreept de Statenfractie het belang van de luchthaven voor de economie en werkgelegenheid. Onze aanpak gaat uit van evenwichtige benadering en duurzame oplossingen. De PvdA wil meer bevoegdheden voor de provincie met betrekking tot handhaving milieuregels (nachtrust) Schiphol.

Afval
Afval is grondstof. Wij pleiten voor het opstellen van een duurzaam grondstoffenbeleid voor Noord-Holland. Ook vragen wij meer aandacht voor de aanpak van zwerfaval in Noord-Holland. Helaas plegen niet alle gemeenten gelijke inspanningen voor de scheiding van afval. Zou de provincie hier een aanjagende rol naar zich toe willen trekken om het percentage scheiding van afval in Noord-Holland omhoog te krijgen? De PvdA vindt dat bij het onderzoek naar duurzaam beheer van stortplaatsen de omwonenden meer bij dit proces betrokken moeten worden.

Licht
De PvdA wil slimmer omgaan met wegverlichting. Een mogelijkheid is led-verlichting die op stille momenten vanzelf uitgaat, om lichtvervuiling en energieverbruik te verminderen. Straling Veel bewoners klagen over stralingsoverlast. Bijvoorbeeld door zendmasten en hoogspanningsleidingen. De PvdA wil dat de provincie hierin een grotere rol gaat spelen die verder gaat dan alleen planologische maatregelen. Kortom, er is veel aan de weg te timmeren en deze klus pakken wij graag op.

Straling
Veel bewoners klagen over straling-overlast. Voorbeelden hiervan zijn: zendmasten en 380 kV. De PvdA wil dat de provincie hierin een grotere rol gaat spelen dan alleen planologische maatregelen.

Kortom, er is veel aan de weg te timmeren en deze klus pakken wij graag met u op!

Heeft u ideexebn en/of opmerkingen, neem gerust contact op met ons: contact@gohdarmassom.nl

Geef een reactie

Plaats een reactie